【DSE中史】主因題答題技巧

中史答題技巧鴉片戰爭

中史「主因題」題型答題技巧

如果有留意開我哋 Meta Learning 嘅 ig post,你應該會知我地問過關於鴉片戰爭成因的問題,唔知修中史嘅你又識唔識做呢?唔好認為呢種題目同你地考中國歷史文憑試無關係啊,佢哋可以喺中史卷乙部化身為幾種 DSE常見的題型嚟考大家,當中就包括主因題。

主因題技巧話你知 – 賴

講起主因題就一定唔可以忽略中史2014 DSE 中史卷一就問過大家「八國聯軍爆發的原因」,究竟係清政府無能定係列強的入侵」呢一題,但你有冇諗過鴉片戰爭的成因都可以問主因題?

中史 DSE 補習推薦 | 高中中史 | 屯門中史補習 | 文憑試中國歷史 |
八國聯軍爆發原因 (圖片來自: wiki)


在中史文憑試裡,我哋要識一種叫做「賴」的技巧。所謂「賴」就係我哋知道導致一件事嘅發生係有好多的原因,例如導致到 A事件發生嘅原因係1、2、3、4,當我地搵做主因題時,就要先確立一個影響最大嘅原因,例如係1號原因,除左要講1號原因點樣導致到A事件發生外,我地仲要用到「賴」呢個技巧,將2、3、4呢3個原因嘅發生,全部歸納為係因為1號原因所導致。

DSE 鴉片戰爭15分試題:3正1反答題法

以鴉片戰爭的主因題為例,假如問你「究竟中國係咪應該為導政鴉片戰爭爆發負上最大原因呢?」,而呢一題佔15分,你可以點答?
15分題,我地最好就係要有三正一反四段。當中三個正論,我哋必須要用到「賴」呢個技巧。例如我哋大家都知道鴉片戰爭的爆發有好多原因:貿易差距啦、外交差異啦、鴉片問題啦等等,咁我地要做嘅就係將所有原因都「賴」落清廷度,例如:

點解有外交差異? 咪就係你視自己為「天朝上國。」

點解有貿易問題,咪就係因為清廷一廂情願認為貿易「加惠遠人」,搞埋限制。

中史補習 | 屯門補習最好 | 小型補習社推薦
清朝黃龍旗 (圖片來自: Wiki)

答題時,只要我哋係份試卷上不停咁「賴」,就可以完成整個正論。記住唔好為左賴夾硬創造史實! 唔好創造史實! 唔好創造史實!唔好創造史實! (重要嘅嘢講三次是常識吧!) 。當然啦,中史DSE的主因題我哋都要寫駁論嘅,咁方法就係要搵多一個主因出黎,再指出另一個主因嘅重要性不大,都係我地主因影響力最大就得架啦。

如果想知多啲我哋由5星星歷史系導師專科專教的DSE中史的課程,請留意我地 ig 或者按此看看詳情!

Summary
中史「主因題」題型答題技巧
Article Name
中史「主因題」題型答題技巧
Description
DSE中史卷一常見的主因題答題技巧,以鴉片戰爭為例,以文憑試15分題:「鴉片戰爭爆發原因」,我們只要在答題時巧妙運用「3正1反」的技巧,配以史實就可以。詳情可以留意我們 DSE 中史補習班的課程,
Author
Publisher Name
Meta Learning
Publisher Logo