【2021買卷】- DSE 買卷全攻略 for Meta Learners!

多謝你先

同學仔,首先,睇到呢篇文嘅,十之八九都係我買你份卷嘅,我再一次多謝你肯幫忙。由於買卷的過程好唔清晰,一般人又只會一生人買一次卷,所以不如我寫篇文解釋一下啦。(如果你睇呢篇文時,已經過咗放榜5個曆日(Calendar days)你可以自動跳去第二點了!

買卷分2種

考完DSE 嘅所謂「買卷」,其實係有2種唔同的意思,我用大家嘅口語嚟講下:

1. 我要Appeal !!!

所謂我成日話嘅:「留返啲錢Appeal 啦!」其實又分成兩種,正名分別係覆核試卷 (Rechecking) 重閱答卷 (Appeal / Remarking)

覆核試卷 (Rechecking)

呢種真係無咩用嘅!佢純粹係睇下有數據無入電腦,正常都唔會嘅!所以如果我同你講買卷,十成都唔係呢一隻。

重閱答卷 (Appeal / Remarking)

呢隻就係平時我哋成日話嘅 「Appeal Appeal 」啦!留心返佢嘅官方正名係 「Remarking」。就係由另外一個 “Remarker” 重新幫你份卷改一次(所以係好貴),呢位畀錢嚟救你命嘅仁兄/白武士/包大人/Angel,仲要唔會原先的 marker,所以就係等於「畀錢叫第二個人改卷」,喺中英文的卷二卷三都會發揮作用(有時卷一都會)。

1. 時限。呢啲咁筍嘅嘢,係有時限,放榜後幾日就會截止。所以,一定要快啲做,做咗先!

2. 學校申請。一般而言係要透過學校申請。

3. 唔係科科都remark 得。一般而言唔畀你超過5科

4. 好貴。每科每卷計錢嘅,語文科好貴,但可以分卷check。即係可以只check 綜合或作文。

2021 年 Appeal 時間表

2021 Appeal TimeTable
2021 Appeal / Remarking 時間表

2021 Appeal / Remarking 費用

如果想睇全部費用,就去呢度

2021 Appeal / Remarking 費用

點填表?(Appeal)

其實張表只可以喺學校攞嘅,我估年年都差唔多!

點畀錢?(Appeal)

1. 學校會畀張 Demand Note 你!跟住你可以去OK / 7-11 畀錢

2. 去OK / 7-11 畀錢,或者畀張Demand Note 我,我畀!(如果我有應承你的話)

我就係啱啱走咗去畀錢!
有同學好乖咁自己走去畀錢嘅!放心,我會畀返你嘅!

唔該!係仲未完,你 appeal 咗啫,未買卷!

2. 「我要買卷!」或者:「亞Fish話要買我份卷!」

呢個就係我成日話:「買你份卷」啦!

留心返,買卷唔等於check 卷,如果過咗5個曆日,基本上係無得remark / appeal。

講得好清楚嘅

所謂嘅「買卷」,考評局的官方名稱叫「查閱個人資料申請指引」,網頁係呢度,咁我試下好快咁講下啦!

記住!

Appeal 完都要買卷!

Appeal 完都要買卷!

Appeal 完都要買卷!

重要嘅嘢講3次

2021 年 買卷時間表

根據文件,大家要喺 2021年9月8日之前申請。

2021年時間表

2021 買卷費用

你睇得呢篇文嘅,好大機會都係我出錢啦!算啦

2021買卷費用

點上網填表?(買卷)

好似我咁ICT Lv4 嘅,就上網做啦,最快!網址喺度

Step 1: 填資料!
都係填基本資料
Step2: 望下填得啱唔啱。

留意返,如果入啱資料,下面會有得揀你可以買嘅卷。

唔通畀你買份你無考嘅咩!
Step3: 記住㩒「上載」

首先按「瀏覽」但記住,揀咗身份證同填好咗果張表(見下文

然後,按上載,按上載,按上載,click upload, click upload, click upload (重要嘅嘢!中英各講三次)

***話說有同學表示用手機會喺度卡關!ICT Lv4 表示無咩可能,有待查證!

留心,未按上載=未完成程序

搞掂咗應該係有一個可以「刪除」的制,即係代表你真係upload 咗啦!

完成畫面!
Step4: 揀領取方法!

領取方法呢,我建議大家都係用
項目2: 掛號 (要錢)或者
項目3:去郵局攞(要腳骨力)

如果去到有唔明嘅,尤其係佢要大家走去講自己點處理私人資料,可以參考由考評局提供的樣本,我就唔多講啦!

Step 5 – 畀錢

大家無信用咭嘅,就「下載繳費單」去7-11 或者 OK 交錢啦!

點用張form填表?(買卷)

2 張表要填!

咁大家如果仲係上個世紀嘅人,鍾意用紙筆嘅,都可以嘅,呢張 form 叫 DAR form,連結喺度!另外仲要有一張叫「個人資料(私隱)條例 – 查閱資料要求表格第IV部 (補充表格)」,連結喺度

連考評局都覺得煩,有個樣本嘅,記住睇清楚先好填喎!

點畀錢?(買卷)

如果你係上網填嘅,可以直接用信用卡,或者EPS畀嘅!

如果你係用紙筆嘅,就係去OK / 7-11 畀錢啦!

有唔明先WhatsApp 問我啦,我覺得我寫得好清楚了!

Scroll to Top